Ugrás a fő tartalomra

Hivatalos ügyek intézése

Tegnap elindultunk hivatalos ügyeket intézni. Itt, ami a legfontosabb, az a társadalombiztosítási azonosító szám (Social Insurance Number) és az egészségügyi kártya (Health Card) megszerzése. A társadalombiztosítási azonosító szám egyenértékű a mifelénk használt személyazonossági számmal.
Előzőleg felhívtam az egészségügyi hivatalt, hogy milyen iratokat szükséges magunkkal vinnünk, és kell-e időpontot kérni ahhoz, hogy fogadjanak. A hölgy türelmes volt az angol tudásomhoz, próbált segíteni, végül zöld ágra vergődtünk, ő is megértett, én is megértettem:) Kiderült, hogy az egészségügyi kártyához kell valami olyan papír, ami igazolja, hogy hol lakom itt Kanadában. Mivelhogy pár napja érkeztem, ilyent nem tudok felmutatni, ezért azt javasolta, hogy menjek be a bankba, és nyissak bankszámlát. Egyébként, ha már lett volna a birtokomban egy olyan hivatalos levél, amelyik az új címemre, és az én nevemre érkezik meg, lehet akár az egy telefonszámla is, akkor az már jó lett volna.
Kocsiba ültünk, az egész család, férjem nővére és unokaöccse is. A bankban közölték, hogy nincsen akadálya annak, hogy bankszámlát nyissak, ehhez mindössze csak 45 percet kell várni. A háromnegyed órából kevesebb lett, aztán széles mosollyal egy alkalmazott behívott az irodájába, férjem unokaöccse gyorsan elmondta, hogy mire kell nekünk a számlaszám, ennek ellenére a hölgy mindenféle lehetőséget elmagyarázott, hogy milyen ajánlatai vannak az intézménynek. Egyébként a bankban nem kellett papírokat kitölteni, csak válaszolni a kérdésekre, PIN-kódot választani, és aláírni. Végül az alkalmazott nyomta a kezembe a bankkártyát. Itt nem kell 10 napot várni míg megérkezik a kártya, és a PIN-kódot sem utólag tudod megváltoztatni.
A bank után telefonvásárlás következett, nekem és Julcsinak is. Itt a három legismertebb szolgáltató a Fido, a Rogers és a Bell. A Rogersnek volt olyan családi csomag-ajánlata, amely kedvezően hangzott, és e mellé telefont is választhattunk kedvezményes áron. Ezek a telefonok nálunk otthon, megfizethetetlenek, de itt minden földi halandónak lehet, és a székely embernek erősen sok időbe telik megismerkedni velük, az internet is elérhető rajtuk, tiszta ingyen.
A társadalombiztosítási azonosító szám (Social Insurance Number) megszerzése viszonylag könnyen ment. A hivatal egy saroknyira van a lakóhelyünktől. Elég sokan voltak, miután bejelentkeztünk, közölték velünk, hogy foglaljunk helyet, majd szólítani fognak. Kb. fél órát kellett várni, addig egy standról összeszedtem minden tájékoztató füzetet, ami az emigrálókat érinti. Aztán úgy hallottuk, hogy szólítanak, de kiderült, hogy Madvick és nem Ludvig nevet mondtak:) Végül sorra kerültünk. Az ablaknál egy fiatal indiai lány kérdéseire kellett válaszolni, nem csak bőre színe, hanem öltözete – kendő, hosszú ruha – is elárulta származását. A lány eőzőleg kezembe nyomott egy angol tájékoztató lapot, miután kiderült, hogy sem magyar, sem román változat nincs belőle. Minden kérdésére tudtam válaszolni, egy kivételével. Megkérdezte, hogy van-e ikertestvérem? Mondtam, neki, hogy tegye fel másképpen a kérdést, hátha valahogy megértem. Aztán megkérdezte úgy, hogy ugyanazon a dátumon, amikor én születtem, édesanyám szült-e más gyermeket:) Bonyolult volt, de eljutott a tudatomig, és mindketten mosolyogtunk rajta. Itt a „firts name” mindig a keresztnév, ezt kérdezik előre, aztán a „last name, family name” a családi neved, de nők esetében mindig megkérdezik a lánykori nevet is. Miután a lány mindkettőnk nevére kitöltötte az adatlapot, közölte, hogy 15 napon belül megkapjuk postán a társadalombiztosítási kártyát, ezt sose hordozzuk magunkkal, csak a szám legyen nálunk. A kártyát nem szabad másnak átadni, mert ezt a törvény bünteti. Egyébként, megfigyeltem, hogy itt sok papírt nem használnak, mindent számítógépen tárolnak, intéznek és nem fűznek le iratcsomó-hegyeket, mint otthon.
Miután sikerrel jártunk a hivatalokban, betértünk a Canadian Tire-be. Ez egy hatalmas nagy üzlet, amelyet szabad szemmel be sem látsz. Itt kérem, mindent lehet kapni, és mindenből nem csak egy-két darab van, mint Szentgyörgyön, hanem ezer fajta, féle, alakú, szagú, halmazállapotú.
Na, ennyit intéztünk tegnap, mára az egészségügyi kártya megszerzése van beprogramálva.

Megjegyzések