Ugrás a fő tartalomra

Julcsika szülinapja és a székelykáposzta

Julcsikának tegnap ünnepeltük a 12. születésnapját. István sokáig dolgozott, délután pedig mikor hazajött, alig fért be az ajtón a nagy ajándékdobozzal. Nagy volt az öröm, mert két papagájt hozott Julcsikának születésnapjára. Közös erővel fölszereltük a kis házukat, majd megtaláltuk a kalitka végleges helyét. Megkapta Istvántól azt a plüss vízilovat is, amelyre már gyűjtötte a pénzét. Mondanom sem kell, hogy fülig ért a szája:)
Tegnapelőtt székely húsgombóclevest főztem, nagy adagot, 109 húsgombóc volt benne. István kedvenc levese, amelyre majdnem két évet várt, hogy végre megint ehessen. Egy regimentnek elég lett volna, de már alig van belőle. Ma székely káposztát főztem. Ez az egyszerű székely ember étele. Elkészítésének a receptje nem sokat változott az idők folyamán, de én ettem még otthon feketére kiégetett agyag edényben főzött székely káposztát is, ettől az íze rendkívüli volt. Ha nem is agyagedényben főtt a miénk, de mondanom sem kell, hogy az otthoni ízek itt nagyon jólesnek.
Egyébként szinte nem tudok napirendre térni afelett, hogy milyen sokféle, fajta ismeretlen zöldség és gyümölcs van errefelé. Kimentünk ma köménymagot venni a székelykáposztába. Van itt európai bolt, ahol lehet vásárolni román, magyar, lengyel, cseh meg egyéb ételkülönlegességeket. Pl. láttam piros aranyat, gulyáskrémet, debreceni kolbászt satöbbit. A boltban ugyan egy pakisztáni férfi méri a csabait, de ez már mellékes. Amire ma nagyon rácsodálkoztam az az, hogy a polcon borszéki borvíz díszelgett. Egyébként napok óta keressük az ásványvizet, és azt hittem, hogy majd csak otthon fogok tudni újra inni. De láss csodát, az európai boltban a lengyel és cseh ásványvíz mellett a drága jó borszéki borvíz is ott volt.
Mikor hazajöttünk a boltból, az autóban helyet cseréltünk, és én vezettem a Dodgét:) Itt az a szabály, hogy taníthat vezetni olyan sofőr, aki legalább 4 éve rendelkezik hajtási engedéllyel. Most eszembe jut egy vicc is:
– Na, hogy megy a feleségednek az autóvezetés?
– Mint a villám!
– Olyan gyorsan?
– Á! Hol egy fába, hol egy oszlopba csapódik.
Na, azért nem kell megijedni. Egészen jól ment nekem, és sem fába, sem oszlopba nem csapódtam. Igaz, a szomszéd hamar beparkolt az út széléről, mert látta, hogy vezetek:) Szerencsésen hazaértünk.

Megjegyzések

 1. Sziasztok.

  Hu, nagyon örvendek nektek. Már át is olvastam az oldalt, de nem hagyhatom ki: vásárólj egy jobb fényképezőgépet, hogy jobb és szebb képeket tudjunk nézni. :-)

  Sok szerencsét
  Üdv.
  K. Laci

  VálaszTörlés
 2. Jó lenne egy jó fotós:) Van itt jobb fényképezőgép is, csak nem bírom magammal hurcolni.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése