Ugrás a fő tartalomra

Karácsonyi ajándékom

Karácsony van. Ma már minden karácsonyomba beragyog a régi karácsonyok fénye, és évről évre megtöltődik új fényekkel, új reményekkel, új érzésekkel. Azok a régi, távoli karácsonyok most még közelebb kerülnek hozzám. Mert az életemben hordozom az illatukat, ízüket, színeiket, varázslatukat, felejthetetlenek. Minden szent ünnepkor arra gondolok, hogy talán most is sikerül egy szeletkét átmentenem azokból a régmúlt karácsonyokból, amelyek olyan nagy boldogságot jelentettek nekem.
Kislány koromban volt egy álmom. Megfogható álom. Egy szép hajas baba, amelyikre nagyon, de nagyon vágytam. Dideregve álltam a kirakat előtt, csodáltam ébenfekete haját, és irigyeltem azt a gazdag gyermeket, akié lehet. Amikor beköltözött a karácsonyfa a mi kis szerény hajlékunkba, megszólalt a csengő, ott láttam álmaim hajas babáját a fa alatt. Alig mertem ránézni, hozzáérni. Féltem, hogy szertefoszlik az álmom.
Azóta nagyon sok karácsony telt és múlt, bőségben és szegénységben, de mégis az a régi „babás” karácsony volt az egyik legszebb az életemben. És nem az ajándék, nem az a baba őrizte meg szívemben, emlékezetemben azt a bizonyos felejthetetlen karácsonyt. Ma már tudom, hogy ebben a fagyos világban az örökké élő pillanatokat a szeretet teszi halhatatlanná.
Bramptonban itt áll az udvarunkon a fenyőfa. Délcegen, büszkén. Fényeket varázsolt rá a karácsony, és családot adott hozzá. Valahol Erdélyben egy ugyanilyen fenyőfát díszítenek fel szeretteim, és amikor körbeállják, akkor hiszem, hogy gondolatban együtt vagyunk.
Évekkel ezelőtt karácsonykor egy-egy angyalkát ajándékoztam mindkét lányomnak. Az egyik angyalka Kanadába került, a másik Erdélyben maradt. Kontinensnyi távolság és több időzóna választja el őket egymástól. De sem a távolság, sem az idő nem tudja kikezdeni annak a bizonyos „angyalkás” karácsonynak az igazi értelmét. És a fenyőfa gyertyáinak meghitt fényében csak a szívünket kell kinyissuk ahhoz, hogy az angyalok ott legyenek velünk karácsonykor. Ezt teszem én is. Ez az én karácsonyi ajándékom...

Megjegyzések

Megjegyzés küldése