Ugrás a fő tartalomra

Niagara Falls, a Mennydörgő Csoda

Vasárnap elhatároztuk, hogy ellátogatunk a világ legismertebb vízeséséhez, a Niagarához. Kb. 130 kilométeres utat kellett megtegyünk autópályán. Gyorsan lehetett haladni, sok sávos az út. Itt, kérem, adnak az utakra, még elvétve sem volt sehol megrepedve az út, néhol új aszfaltburkolaton lehetett száguldani. Érdekes dolog az, hogy a belső sáv azoknak van fenntartva, akik legalább ketten utaznak egy autóban. Tehát, ha forgalmi dugó van, akkor azok haladhatnak, akik autóbusszal utaznak, vagy családjukkal sietnek valahová. És szinte rajtunk kívül senki nem használta a belső sávot, mert Kanadában egy családban általában mindenkinek van autója.
A Niagara-vízesés két hatalmas ágból áll. A szakirodalomban azt írják, hogy a vízesés körülbelül 12 000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak végén keletkezett. A Niagara, azaz a Mennydörgő Víz nevet az indiánok adták az Egyesült Államok és Kanada határát képező hatalmas vízesésnek. Az óránként lezúduló víztömeget 30 millió köbméterre becsülik. A nagyobbik zuhatag Kanada területén található, míg a valamivel kisebb amerikai földön van. Az amerikai oldal 363 méter széles, a kanadai nagyobb, 792 méteres. 1954-ig a két ág egyforma magasságból zuhogott a mélységbe. Ekkor azonban egy hatalmas sziklaomlás kőtörmelékkel töltötte fel az amerikai oldalt. Az amerikaiak nagy bánatára az ő vízesésük ma már csak 21 méter magas, míg a kanadai 52 métert bukik alá. A Niagara vízesés az Erie- és az Ontario-tavat összekötő folyón alakult ki. Félelmetes erejét a képek sem tudják visszaadni, de a helyszínen érzékelni lehet, hogy mire képes a természet. Gyönyörű időben is vízpermet hullt ránk, amit a lezúduló víztömeg ereje termelt ki a partra. Több szivárványt is láttunk egyszerre, valami elképesztően szép látványban volt részünk.
Egyébként igazi turistaparadicsom Niagara Falls. A vízesés környékén a szórakoztatóipar minden műfaját meg lehet találni. A lakóházak távol esnek a központtól, ahol szállodák, kaszinók, bevásárlóhelyek, éttermek, kávézók és egyebek szédítik a turistákat. Tényleg híres a mi Drakulánk, mert a kanadaiak jó pénzt keresnek azzal, hogy Drakulával ijesztgetik a szórakozni vágyó turistákat.
A legismertebb és a legjobb kávézó a Tim Horton's. Óriási üzletlánc, szinte 100 méterenként lehet találkozni vele Kanada területén. Mielőtt elhagytuk volna Niagara Fallst mi is betértünk a kávézóba, amelyért annyira lelkesednek a kanadaiak. Szó se róla, finom a kávéjuk. A kávénál maradva, azt is itt láttam először, amikor az autós ki sem száll a kormány mellől, és úgy rendeli meg a kávéját. Ez úgy működik, hogy a kényelmes sofőr sorba áll autóstól, éppen annyi fáradtságot vesz, hogy gombnyomással leereszti az autó ablakát, bemondja a rendelést egy kis hangszóróba, majd halad a kocsisor, és végül egy kis ablaknál átnyújtják neki a kávét.

Megjegyzések