Ugrás a fő tartalomra

Új osztályban

Minden nap történik valami, csak időhiány miatt nem tudok mindenről azonnal beszámolni. Két nappal ezelőtt az 5. szintre promováltam angolból:) Már kb. két héttel ezelőtt mondta a korábbi tanárom, Ian, hogy magasabb szintre javasol. Elsősorban nem a beszédem, hanem az olvasási és írási érdemeim, valamint feladatmegoldó képességem miatt. Írtam már arról, hogy az osztálytársaim zöme nem ismeri a latin ábécét, így elég nehéz nekik teszteket megoldani, megérteni és szöveget olvasni. Nekem könnyebb, nyilván, ezért rendszerint az történt, hogy míg ők még csak a feladatlap második soránál tartottak, addig én már rég végigoldottam az egész tesztet. Ezért sokat unatkoztam, és többnyire segítettem az iraki lányoknak. Látva ezt, a tanárom egy magasabb osztályba tett át.
De előbb egy pár napig várólistára kerültem, mert a délelőtti csoportban nem volt hely, és nem akartam délután járni. Tegnapelőtt viszont szólt a titkárnő, hogy szedjem a cókmókomat és vegyem az irányt az 5. szintű angol osztályba, mert üresedett egy hely. A legmagasabb szint a 7., de ott már nagyon jól kell tudni angolul. Az új osztálytársaimról sokat még nem tudok írni, hiszen csak második napja ismerem őket. Annyit látok, hogy ezen a szinten már fehéredik az emberek bőre. Rajtam kívül van még egy európai lány, sőt, kelet-európai, a szomszéd országból, Ukrajnából való.
Ezen a szinten már lényegesen többet beszélünk. Tegnap például arról folyt a társalgás, hogy ha valakivel először találkozol mit illik és mit nem illik tőle kérdezni, itt Kanadában. Nem lehet a korát, a családi státusát, a fizetését, a súlyát kérdezni, de szabad érdeklődni afelől, hogy milyen politikai meggyőződése van. Az állásinterjúk esetében viszont vannak betonba vert törvényes szabályok. A munkaadó nem kérdezheti meg az állampolgárságod, a születési dátumod, születési helyed, nem érdeklődhet afelől, hogy házas vagy-e, van-e gyereked, miért jöttél el a korábbi munkahelyedről? A gépkocsi-jogosítvány felől is csak akkor érdeklődhet, ha szolgálati autót akar adni. Ha jól belegondolok, Romániában az az első kérdés, hogy mikor születtél? Itt ezt nem kérdezhetik meg, szigorúan törvényellenes.
Ebben az osztályban már sokan állampolgári vizsgára készülnek, ezért ma olyan kérdésekről beszéltünk, amelyeket tudni kell, ha valaki kanadai állampolgár akar lenni. A jelenlegi kanadai törvények értelmében bárki, a tartós letelepülést követően 3 év múltán felveheti a kanadai állampolgárságot, de nem kötelező. Bárki megtarthatja eredeti állampolgárságát, sőt eredeti útlevelét is. Ami lényeges, hogy a kanadai bevándorlási vízum egy életre garantálja a Kanadába való visszatérést külföldi utazásokról még külföldi, nem kanadai útlevéllel is. Kanadában egy bevándoroltnak és egy kanadai állampolgárnak azonos jogai vannak, de nem kaphat a bevándorolt kanadai útlevelet, és nem dolgozhat állami tisztségekben. Szóval nem lehet államelnök azaz kormányzó, vagy miniszter:)
A kanadai állampolgárság megszerzésének követelményei:
1/ A tartós letelepült státus megszerzésétől számított legalább 3 évi kanadai állandó lakhely, 3 évi tényleges kanadai tartózkodással
2/ Büntetlen előélet
3/ Nagykorúság
4/ Társalgási képesség alapvető témákról Kanada egyik hivatalos nyelvén (angol vagy francia)
5/ Összefoglaló ismeretek Kanadáról (történelem, földrajz, gazdaság, politika)
6/ A kanadai állampolgársági eskü letétele
Szóval kiszámítottam. Én 2012 decemberében jelentkezhetek állampolgársági vizsgára, addig is ugyanolyan jogaim vannak, mint bármely kanadainak, csak nem lehetek államelnök:)

Megjegyzések

 1. Zsuzsa for president!
  Yes, we can!

  Ha majd 2012 után kampányfőnökre lenne szükséged ránk számíthatsz.

  Üdv

  Zsolt s Blanka s Zsófi

  VálaszTörlés
 2. Most pillanatnyilag jó lenne egy szóvivő is:) Ma ugyanis be kell menjek a Julcsi iskolájába, és nem tudom, hogy az 5. szintű angol tudásom elég lesz-e ahhoz, amit el szeretnék mondani:)
  De beírtam a határidőnaplómba, hogy 2012-ben kivel kell felvegyem a kapcsolatot, ha kampányfőnökre lesz szükségem. Köszi:))

  VálaszTörlés
 3. Elég jól haladsz felfelé. Csak bátran előre:) Puszi, Enikő.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése