Ugrás a fő tartalomra

Hőség

Szokatlanul meleg van. Ma +34 Celsius fokot mértek itt, Bramptonban. Bár írom, hogy szokatlanul meleg van, de vajon mihez képest? Hiszen ez az első nyarunk itt Kanadában, nincs is mihez viszonyítsam a kánikulát. De a tévék, rádiók, újságok is azt mondják, hogy melegebb van, mint az elmúlt években. Az ilyenkor szokásosnál legalább 15 fokkal van melegebb Kanada második legnagyobb városában, Montrealban is. Szerdán 34,7 fokot mértek. Egyébként a statisztikák is azt mondják, hogy Kanada legmelegebb nyarai a Torontótól délre és délnyugatra eső területeken vannak. Nyáron az átlagos hőmérséklet +30 Celsius fok, és a „humidity” faktor, a hatalmas tavak okozta magas páratartalom miatt a +30 fok néha +40 Celsius foknak felel meg.
Az otthoni lanyha májusi meleghez viszonyítva, itt most kánikula van. Szenvedünk tőle rendesen. Bár panaszra nem lehet okunk, mert buszban, iskolában, mindenhol működik légkondicionáló. A képen láthatjátok, hogy Julcsika és István készülnek kifosztani a nagy mélyhűtőt a boltban:)

Victoria Day

Az elmúlt hétvégén „long weekend”, azaz úgynevezett „hosszú hétvége” volt, amikor szombaton és vasárnapon kívül a hétfő is munkaszüneti nap. Ekkora esett a Victoria Day is, azaz Viktória királynő születésnapját ülték meg a kanadaiak. Viktória királynő halálakor Angliáé volt a világ legnagyobb birodalma, hiszen brit zászló lobogott Kanada, Ausztrália, Dél-Afrika, Új-Zéland, valamint rengeteg afrikai, ázsiai és dél-amerikai ország felett, sőt, a királynő India császárnője is volt. Amikor híre ment halálának, nem akadt olyan kontinens, ahol ne gyászolták volna.
Kevés ember, vagy talán senki más nem mondhatja el magáról, hogy oly sok helyen szerepelne a térképen, mint Viktória királynő. Afrikában a Viktória-tó és a Viktória-vízesés, Ausztráliában Victoria állam és a Nagy-Viktória-sivatag, Ázsiában, Hong-Kongban a kis Viktória-csúcs, Kanadában a Victoria-sziget és több helység, szobor, műemlék őrzi nevét. Nem csoda, hogy az elmúlt években Viktória királynő árverezésre került hatalmas bugyogóját is egy kanadai vette meg és a kikiáltási ár kilencszeresét, mintegy 4500 fontot, azaz 1,3 millió forintot fizetett érte. A térdig érő óriásbugyit 127 centiméteres derékbőségre tervezték, és valamikor az 1890-es években készült.
Kanada ma is olyan monarchia, amely voltaképp köztársasági módon működik, és magán viseli a Viktória királynő korabeli brit gyarmati örökség minden bélyegét. II. Erzsébet angol királynő a tíz provincia és három tartomány uralkodója, ám ceremoniális hatalmát nem közvetlenül, hanem kijelölt képviselőjén, Michaëlle Jean főkormányzón keresztül gyakorolja. Kanada azonban parlamenti demokráciaként működik, a briteknek pedig így semmi beleszólásuk nincs egykori gyarmatuk életébe. Michaëlle Jean haiti származású kanadai népszerű színes bőrű újságírónőt és emberbaráti aktivistát 2005-ben nevezték ki főkormányzónak, ő a kanadaiak egységének őre. A főkormányzó jogköre valóban inkább ceremoniális, mint gyakorlati, de azért maradt még a kezében bizonyos hatalom. A mindenkori kanadai miniszterelnök ugyanis tőle kéri a választások kiírása előtt, hogy oszlassa fel a parlamentet, és hivatalosan ő az ország fegyveres erőinek főparancsnoka is.

Mozi

Julcsikát a hosszú hétvégén elvitték moziba. Az egyik osztálytársának az édesanyja hívott fel, hogy engedjem el a gyereket, mert utána jönnek autóval, haza is hozzák, és a mozijegyét is fizetik. A népszerű Shrek animációs film 4. részét nézték meg a gyerekek. A film háromdimenziós térbeli technikával készült. Nagyon élvezték a lányok, persze a 3D-s szemüveg mellől nem hiányzott a „popcorn”, a pattogatott kukorica sem, ami már szinte az amerikai filmek velejárója. Itt a moziipar nem halt meg, mint odahaza, pedig a kábeltévén 700 tévécsatorna közül lehet választani, mégis a mozi hangulatát, a képi és hangzási élményt sem a másolt DVD, sem az otthoni fotel nem tudja visszaadni. Örültem annak, hogy elvitték a gyereket, egyrészt, mert az angolt is gyakorolhatta, másrészt hihetetlen élményben volt része, és ez idő alatt sem a számítógép előtt ült. Kapott egy kalapot is ajándékba, a vendéglátó család pedig egy almatortát küldött azért, mert elengedtük velük Julcsit moziba. Kész haszon volt:)

Megjegyzések

  1. Jó, hogy legalább a nyár elég jó Torontoban, azok után, amilyenek a telek! Egyébként nekem soha nem tűnik ennyire melegnek, mint amennyire te leirod...talán mert mindig fúj a szél, nem tudom Erdélyben milyen, de a magyarországi nyárhoz képest nekem a torontoi nem meleg még a páratartalommal sem...és még talán igy sem, hogy most melegebb, mint az átlag, legalábbis nekem a 34 fok meg se kottyan soha...Úgy látszik, te érzékenyebb vagy rá. De kivánom, hogy élevezzétek a nyarat, ami jön hamarosan!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése