Ugrás a fő tartalomra

Santana-koncert Torontóban

Szeretet, jóság, boldogság és a marihuána legalizálása – ezeket az üzeneteket fogalmazta meg július 11-i torontói fellépésén Santana, aki óriási koncertet tartott a Molson Amfiteátrumban. A szabadtéri koncertszínpad az Ontarió tó partján található, hatalmas területen fekszik, több ezer férőhelyes. Nehezen jutottunk el a koncert helyszínére, de csak azért, mert több utat is lezártak, hiszen éppen a világbajnokság döntő meccsének estéje volt, így minden spanyol az utcán szédelgett és ünnepelt.
A bejáratnál szigorú volt az ellenőrzés, semmilyen tárgyat bevinni nem lehetett, a táskákat kikutatták, a vizes palackokat elvették, és a profi fényképezőgépeket sem látták szívesen. Úgyhogy a kis unokahúgunk, Viki fényképezőgépe a széfbe került. A lelátón, Marika sógornőmnek köszönhetően, nagyon jó helyet kaptunk. Egyébként a Santana koncertre 50 és 850 dollár között lehetett jegyet váltani, attól függően, hogy hová szólt az ülőhely.
Sajtóforrások szerint Santana a rocktörténet egyik legmegbecsültebb művésze, rengeteg kitüntetést kapott. 1998-ban bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame-ba, azaz a Hallhatatlanok klubjába. A Mexikóból származó zenész több mint 40 éves pályafutása alatt eddig 90 millió albumot adott el világszerte. Nagy sikerű Supernatural című visszatérő lemezével 1999-ben nyolc Grammy-díjat nyert. A Supernatural óta Carlos Santana az egész világon ünnepelt sztár.
Engem nem csak Santana zenéje fogott meg, hanem legfőképpen politikai és személyes üzenetei hatottak rám. Azt mondta: „mindannyiunkban ott lakozik Teréz anya jósága, és szeretete, csak nyitottak kell legyünk a másik ember felé.” A koncert alatt Santana feleségeként mutatta be, és színpadra hívta Cindy Blackmant, aki több számot is végigdobolt. Cindy dobosként széles körű ismertséget tulajdonképpen Lenny Kravitz: Are You Gonna Go My Way című klipjében szerzett. Santana két nappal korábban, chicagói koncertjén, a Corazon Espinado című dal dobszólója után nyilvánosak kérte meg az 51 éves Cindy kezét, és a közönség üdvrivalgása közepette a nő igent mondott. A 63 esztendős gitárlegenda ellen több mint harminc évi házasság után három gyermeke anyja, Deborah Santana nyújtott be válókeresetet 2007-ben, amelyben kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva kérte a válás kimondását. Az asszony öt éve megjelent memoárjában arról írt, hogy Santana hűtlen volt hozzá.
Santana nem mulasztotta el, hogy üzenjen Barack Obama amerikai államelnöknek is, arra kérte őt, hogy legalizálja a marihuánát. Ezt már több, korábbi koncertjén is szorgalmazta, de Torontóban hosszasan beszélt ennek értelméről. A zenész szerint, ha legalizálják a marihuánát, akkor az anyag eladásából befolyt pénz nem a dílerek zsebébe menne, hanem az államkasszába, és ezt a summát az oktatásra lehetne fordítani. Santana szerint – és ezzel nemcsak én, hanem nagyon sokan egyetértenek –, egyértelműen megbukott a drogellenes harc Amerikában, hiszen milliókat költenek a kábítószer-ellenes harcra, és mégis virágzik az ipar. Okfejtése logikusan hangzik, de ki tudja eldönteni, hogy lenne a jobb? Santana hozzátette: nem neki kellenek a drogok, hiszen ő nem él velük, mint fogalmazott: „drog és alkohol nélkül is lehet boldog az ember, és, aki csak tudja, ezt az utat válassza”.
Szóval, érdekes, tanulságos koncert volt. A képeket nem profi géppel csináltuk, még több fotó az albumban lesz.

Megjegyzések