Ugrás a fő tartalomra

Sürgősségi riasztórendszert teszteltek

Sürgősségi riadókészültség! - ezzel a felirattal kapott figyelmeztetést valamennyi kanadai telefon az elmúlt héten. Az egész nemzetre kiterjedő riasztási rendszer tesztelése  Kanada minden tartományára kiterjedt. Valamennyi tömégkommunikációs eszköz, telefon, tablet ugyanabban az időben rezdült meg, és egy figyelmeztető hang kíséretében minden Kanadában élő, illetve tartózkodó személy telefonján két nyelven, angolul és franciául olvasható volt a következő üzenet: „Sürgősségi riadókészültség! Ez egy Figyelmeztetési Rendszer tesztelése. Nem fenyegeti veszély sem az egészségedet, sem a biztonságodat. Ha ez egy tényleges vészhelyzet lenne, akkor utasítást kapnál arra, hogy miként védd meg magad.” A kanadai Közbiztonsági Minisztérium közleménye szerint, a szövetségi minisztériumok mandátuma, hogy megvédjék a kanadai lakosokat olyan potenciális veszélyektől, mint a természeti katasztrófák, tornádó, árvíz, tűzvész, vegyi, biológiai, nukleáris illetve terrortámadás.
A tesztre azt követően került sor, miután a kanadai szövetségi, tartományi és területi kormányzati képviselők a műsorszolgáltatókkal közösen kezdeményezték egy olyan rendszer kiépítését, amelyen keresztül hatékonyan lehet figyelmeztetni a lakosságot bármilyen vészhelyzet esetén. Ezt követően a Kanadai Telekommuniációs Hatóság elrendelte, hogy a Wi-Fi, azaz a vezeték nélküli hálózatokat üzemeltető szolgáltatók, kihasználva a mindenütt jelen lévő technológiát, építsék ki és működtessék a körülbelül 25 millió dolláros költséget jelentő figyelmeztető rendszert.
A kanadai nemzeti riasztási rendszer tesztelése azonban nem ment a terveknek megfelelően. Nagyon sok reklamáció érkezett, megkérdőjelezve a rendszer hatékony működését egy valóságos vészhelyzet esetén. Sok telefon néma maradt, annak ellenére, hogy a készülék kombatibilis volt. Quebeck tartományban egy kódolási hiba miatt nem működött a teszt. Ugyanakkor, bár a lakosság zömének „Sürgősségi riadókészültség” jelent meg a telefonján, mások, mint jómagam is „Elnöki riadókészültség” címmel kaptam figyelmeztetést. Ez azért is helytelen, mert Kanadának nem államelmöke, hanem kormányzója van.
Hellyel-közzel azonban mindenki ugyanabban az időben kapta meg a figyelmeztető üzenetet, ami nem sms formájában érkezett, hanem egy pár pillanatra megszakítva minden tevekenységet egyszerűen fölugrott a digitális eszközök képernyőjén, de a televíziócsatornák és radióadók is megszakítottak adásaikat és tájékoztatták a lakosságot.
Az illetékes hatóság szóvivője szerint: az emberek figyelmeztetésének a legjobb eszköze a telefon, ami szinte mindenki zsebében megtalálható.  A telefonod megmenthet egy életet - ezt hirdeti az a weboldal is, amelyet erre a célra hoztak létre. Területét tekintve, a világ második legnagyobb országában Kanadában a felmérések szerint  több mint 31 millió Wi-Fi előfizetőt jegyeznek, akiket, bármilyen természeti katasztrófa vagy terrortámadás esetén e célzott figyelmeztetéssel el lehet érni.

Ludvig Zsuzsanna

Megjegyzések