Ugrás a fő tartalomra

A szeretet az egyetlen lehetőségünk


A gyűlöletre az egyetlen válasz a szeretet... Szinte érezni lehetett ma a torontói Yonge Streeten, hogy a szeretet az egyetlen lehetőségünk arra, hogy legyőzzük a gyülőletet, a félelmet. Ott voltam ma, zuhogó esőben. Virágot vittem, mint sokan mások. Aprócska kislány tétován tette le hatalmas csokrát. Nem tudta miért van ott, de jelenléte üzenet értékű. Egy olyan világban szeretne felnőni, ahol a gyűlölet nem megoldás semmilyen problémára.
Nézem a szeretet falát, és feltűnik annak a nyolcvanéves nagymamának a fényképe, aki a gázolás egyik áldozata. Unokája szerint a világ legjobb nagymamája volt, aki imádta családját, dédunokáit, és rajongott a helyi focicsapatért. De nem csak Dorothy Sewell-t siratják szerettei. Anne Marie D’Amicot a legtisztább lelkű, mindig mosolygós, kedves, önzetlen lányként  jellemzik családtagjai, barátai. Harmincéves volt. Chul Min “Eddie” Kang séfnek szenvedélye volt a főzés, imádták munkatársai. A mindig segítőkész Sri Lanka-i származású Ahangama Rathanasiri-nek hétfő volt az első munkanapja egy közeli iskolában. Hétéves kisfia maradt árván. Munir Abdu Habib Jordániából jött Torontóba meglátogatni idegenbe szakadt fiát. A mindig pozitív, barátságos kilencvennégy éves Betty Forsyth-nak esélye sem volt elkerülni a tragédiát.
És a fájdalomnak, a gyásznak még nincs vége, hiszen csak hat személyt azonosítottak szerdáig.
Nézem a szeretet falát, amelyen különböző nyelveken szól ugyanaz az üzenet: nem félünk, együtt erősek vagyunk.
Nézem a szeretet falát, és szembesülök a ténnyel, hogy eddig egy muszlim non-profit szervezet gyűjtött össze a legtöbb adományt a gyászoló családok megsegítésére.
Nézem a szeretet falánál álló embertömeget. Sokszínű, mint ez az ország, ahol olyan sokan, olyan sok helyről jöttünk, de mindannyiunknak egy a célja: békében, biztonságban élni, dolgozni, gyereket nevelni, jövőt építeni.
Állok a picike lány mellett és arra gondolok, hogy a világ összes gonoszsága, gyűlölete, hitetlensége, reménytelensége sem fogja sosem legyőzni azt a szeretet, ami ebből a kis emberpalántából sugárzik. Olyan jó lenne, ha ezt mindenki érezné.
Zuhog az eső, nem látni a könnyeket.

-Zsuzsa L.-


Megjegyzések