Ugrás a fő tartalomra

Ezt a földet választottuk?

A szombat reggelek a legjobbak, a legnyugodtabbak, mögötted van a munkahét és még nem lóg a nyakadon a hétfő. A szokásos idilli semmit tevős szombat reggel lenne, ha nem hasítana bele a csengő a csendbe. Kapkodok a telefonom után, nézem a kamerám, rendőr áll az ajtómban, de mire összekaparom magam, elzárom a kutyám, kikapcsolom a riasztót, már menne is, de visszafordul.

Még a mosolya sem tudja hirtelen feloldani a gyomromban levő görcsöt. Mondja, hogy elnézést kér, ha felébresztett, csak azért zavar, mert a környéken nekem van egyedül kamerám. Megkér szépen nézzem meg, hogy hajnali 4 körülről nem érzékelt-e valami szokatlant a kamera, mert a szomszédom autóját éppen akkor lopták el.

Évekkel ezelőtt ellopták a ház elől a hólapátot. De hogy egy autót? Le vagyok döbbenve, bár fölösleges, mert ma már semmin sem lehet igazán meglepődni. Pár hónap alatt feje tetejére állt az életünk, ellentmondásos világ lett, kettészakadt a társadalom, hol maszkviselés, hol faji kérdésekben folyik a pro és kontra vita. Hogy én melyik oldalon állok? Egyiken sem. Punktum. Megmondom őszintén, én betartok minden szabályt, és szeretném visszakapni a korábbi életem, félelem nélkül megölelni a családom, de már nem érdekel a téma, így nem gyarapítom sem az okosan hülyéskedők, sem a hülyén okoskodók táborát. Igyekszem pártatlan maradni, mert most éppen olyan világot élünk, hogy amint kifejt az ember bármilyen, akármilyen, pro avagy kontra véleményt, a körülötte lévők elkezdik azt gondolni róla, hogy idióta. Úgyhogy, bár jó lenne tudni hogy hogyan tovább, de nincs véleményem, sem pro, sem kontra, és az "Ahogy lesz, úgy lesz" semleges táborba sorolom magam. És jó ebben a táborban lenni, mert nem kell konfrontálódni senkivel sem, és így a barátságok is megmaradnak. 

Azt vallom viszont, hogy mindennek van eredete, és következménye. Például ezt a görcsöt a gyomromban még Erdélyből, Székelyföldről hozom, mert ott román rendőrt látni gyomorpróbáló volt. Itt teljesen más az emberek viszonya a rendőrséggel, de mégsem tudok elvonatkoztatni a korábbi rossz tapasztalatoktól. Pedig itt áll velem szemben ez a kedves, mosolygós, barátságos kanadai rendőr és a segítségemet kéri. Közben megérkezik a szomszédom is, és már húsz perce három fehér ember beszélget mindenféle aktuális helyzetről. A rendőr azt tanácsolja a szomszédnak, ha nem akar a színes bőrű lakosság célpontja lenni, ne tegye fel az Amazonon vásárolt "Blue lives matter" matricát a szép piros autójára. 

Nem múlik a görcs a gyomromból, még akkor sem, amikor órákkal később a saját megnyugtatásomra vásárolok egy újabb kamerát, ami a teljes kocsifeljárót befogja mindenféle szögből. És most komolyan el kezdek gondolkodni azon, hogy: ezt a földet választottam? 

- Zsuzsa L. -

Update: Filmszakadás van... Hallgassátok meg Koncz Zsuzsa dalait illetve a címadó dalt is a Republictól: Ezt a földet választottam... És vigyázzatok magatokra, egymásra és másokra!

Koncz Zsuszsa: Filmszakadás

Republic: Ezt a földet választottam

Koncz Zsuzsa: Ahogy lesz úgy lesz
A legújabb, sokadik... térfigyelő kamerám. Ez lenne a jövőnk?

Megjegyzések