Ugrás a fő tartalomra

Hej, élet, be gyöngy élet…


Március 15. Szinte egyidőben azzal, hogy a budapesti Kossuth téren felvonták a nemzet lobogóját, egy másik országban félárbócra eresztették egy másik nemzet zászlaját. Az egyik ország ünnepel, a másik ország gyászol, én meg egy harmadik világban hajnalban iszom a keserédes kávémat, és olvasom a híreket.
Nézem az élő közvetítést, katonadalt énekelnek magyar huszárok: Hej, élet, be gyöngy élet, ennél szebb sem lehet… Ugyan kinek? Amíg ennyi sehonnai, bitang ember létezik a földön, akik az emberiség nevében gyilkolnak, addig senkinek sem lehet ma gyöngy élete, éljen bárhol. Mert nincs a világon az a vegyszer, vegyület, ami ki tudná mosni az emberek emlékezetéből azt a gyalázatot ami ma történt.
Az új-zélandi tömegmészárlás és a magyarok ünnepén a nemzetek közötti barátságról, pontosabban a lengyel-magyar barátságról szólnak a magyar hírek. Az egyik szomszédom holland, a másik ír, a harmadik olasz. Kanadában minden napunk a barátságról szól, mert talán sehol a világon nem él ennyi nemzet, felekezet ilyen békében együtt, mint itt. Vajon meddig? - teszem fel a kérdest, de nem várok rá választ, soha.
Szinte napi szinten megkérdezik tőlem, hogy honnan jöttem. Zömében olyanok, akik szintén jöttek valahonnan. Mindig azt mondom: magyar vagyok, erdélyi. Csak ennyi, nekem ez a fontos. Meg még néhány dolog: a barátság, emberség, szeretet, hűség, a magyarok istene és a haza becsülete. Reggel felkötöttem a csuklómra a piros-fehér-zöld szalagot. Ma csak így tudtam ünnepelni, és lélekben. De sebaj. Hétvégén Szent Patrik napja van. Nagy buli lesz. És a magyar-ír barátság nevében én is ott leszek. 

-Zsuzsa L.-

Update: Talán szólni kellene a románoknak, hogy az írek nemzeti napja Kanadában hivatalos ünnep. Jó lenne tudniuk, csak úgy, a magyar-román barátság nevében.



Passenger | To Be Free


Megjegyzések

  1. Hat az Uj Zelandi szomoru történet vissza vezethetö a nyugat balliberális politikájara.
    Ebben Kanada sem kivétel. Egyoldali tolerancia nem eleg összefogni a sok kulturat, amit eröszakkak behoztak Europaba meg Amerikaba. Orban Viktort idezném: Nem a bajt kell behozni Europába, hanem a segitséget odavinni ahol baj van. A multi--kulti társadalom megbukkott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a multikulturalizmust is annyira nehez meghatarozni. Gyakran hallom itt ezt a mondatot, hogy: “Kanada van, kanadaiak nincsenek”, mert ez az orszag mar reg tul van a nemzetallamon. Meg Trudeau apja hirdette meg a multikulturalizmus doktrinajat, azota tobb tizezren vandoroltak be Kanadaba, ahol hely van, mert teruletenek 80 szazaleka meg ma is lakatlan. Egyelore mukodik az olvasztotegely, bar itt senkinek sem kell feladnia az identitasat, csak alkalmazkodni kell, egy elfogado tarsadalom alakult ki, eddig. De hogy aztan Kanada a jovo allama lesz-e vagy eltrettento pelda a nyugati allamok szamara az meg nem derult ki, egyelore…

      Törlés

Megjegyzés küldése